fbpx

Okres wiosenny dla naszego organizmu to prawdziwe wyzwanie. Towarzyszące nam wiosenne zmęczenie, niedobór słońca powstały po okresie zimowym, obniżona odporność to niemal idealne warunki do powstania choroby. Czy tak musi być? Przeciwnie!

Poza standardowymi metodami wzmacniania odporności, takimi jak sen i aktywność fizyczna, możecie wspomóc swój organizm poprzez przygotowanie shake’a pełnego witamin.

Recepty niżej wymienione pochodzą z tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej. Jest to najstarszy na świecie system medyczny; dostarcza nam wielu praktycznych wskazówek dotyczących leczenia chorób, a także przepisów na to co jeść, jak dbać o siebie, jak żyć aby pozostać w harmonii, szczęściu, zachowując zdrowie i długie życie.

SPOSÓB I

  • kubek mleka krowiego lub koziego
  • 1/4 łyżeczki ( dzieci) 1/2 łyżeczki (dorośli) 
  • kurkumy, cynamonu, kardamonu,imbiru.

Gotować przez 3 minuty, przecedzić i wypić.

SPOSÓB II

  • 1/2 kubka wody
  • 1/2 kubka ciepłego mleka
  • 1/4 łyżeczki ( dzieci), 1/2 łyżeczki ( dorośli) czarnego pierprzu
  • 2 plastry imbiru
  • łyżeczka miodu

SPOSÓB III

  • 9 rodzynek
  • 7 migdałów
  • 5 nerkowców
  • 3 daktyle
  • 1 orzech włoski

Namoczyć składniki w wodzie na noc, zdjąć z migdałów skórkę, zblendować wszystko i podgrzać. Najlepsze działanie shake’a zauważymy pijąc go na czczo.

Lubicie takie smaki? A może macie swoje sprawdzone receptury i zechcecie się nimi podzielić? Wymieńmy się przepisami w komentarzach, aby pomóc sobie i innym zatroszczyć się o odporność.